<< Terug naar blog

Deel dit bericht op Facebook
28 maart 2016 tijger Innerlijke tijgers

“Tijgers zullen een heel ander verhaal vertellen over de jacht dan de jagers.”

Zo luidt een Afrikaans gezegde. En daar kunnen we ons alles bij voorstellen.

 

Hoe is het met jouw tijgers gesteld?

In het boek ‘Mindfulness als uitweg’ beschrijft Siegel de angst die wij kunnen voelen opkomen wanneer er een ongewenste, potentieel overweldigende innerlijke ervaring naar de oppervlakte dreigt te komen als onze ‘innerlijke tijgers’.

Je schrikt ergens van of je hebt een gedachte die deze reactie triggert. Je denkt bijvoorbeeld aan een slechte ervaring bij een spreekbeurt die je een tijd geleden hebt gehouden. Je staat voor een moment waarop je weer iets voor een groep mensen moet zeggen. De gedachte aan de eerdere, slechte ervaring maak de innerlijke tijger in je wakker. Het wekken van die innerlijke tijger roept angst op en de angst activeert ons alarmsysteem, zet ons onnodig op scherp. De tijger is slechts in ons innerlijk aanwezig; hij staat niet voor onze neus.

 

Mindfulness helpt ons zicht te krijgen op gedachten en gevoelen, zodat je bewust kunt besluiten of je er al dan niet naar handelt. Dergelijk signaalangst (term van Freud), kan daardoor enorm verminderen. Na verloop van tijd leer je steeds meer aspecten van je psyche kennen, totdat er nog maar weinig innerlijke verrassingen over zijn om je bang te maken.

Als je mindfulness beoefent, realiseer je je in ons voorbeeld al snel dat het slechts een gedachte is aan de slechte ervaring. Jij weet dat je niet je gedachte bent, maar een gedachte hebt. Je haalt een paar keer diep adem, focust je op dat wat je te zeggen hebt en gaat voor een nieuwe, goede ervaring!


<< Terug naar blog